Dış Ticaret Fazlası Nedir?
ETGB Ne Demek? Dış Ticaret Fazlası Nedir?
ETGB, hava yolu ve karayolu ile gelen/giden malların gümrük işlemlerinde, posta veya hızlı kargo taşımacılığında kullanılan, gümrük beyannamesi ile ilgili tüm işlemler elektronik ortamda gerçekleştirilen ve kağıt çıktısı gerektirmeyen bir uygulamadır.
Hangi İşlemler ETGB Uygulaması Kapsamından Yapılır?
• Kişiye ait olan kitap veya benzeri yayınların değerinin 150 Euro’yu geçmediği durumlar,
• İhracata uygun eşyalarının ağırlığının 300 kilogramı ve değerinin 15.000 Euroyu geçmediği durumlar,
• Yolculuktan gelen kişinin en az 1 ay öncesi ve en fazla 3 ay sonrasında gelen kendine ait eşyası,
• Devlete ait olan kütüphane, müze, eğitim ve araştırma merkezlerine gönderilen kitap ve yayınlar,
• Reçetesi olan kişisel tedavide kullanılan ilaçların girişine izin verilmektedir.
Ticaret fazlası, bir ülkenin ihracatının ithalatını aştığı pozitif dengesinin ekonomik bir ölçütüdür.
Ticaret dengesi, Toplam ihracat değeri ile toplam ithalat değeri arasındaki fark ile bulunur. Eğer bu hesaplamanın sonucu pozitif ise bir ticaret fazlası oluşur. Bir ticaret fazlası, yabancı piyasalardan net bir yerel para akışını temsil eder. Net bir çıkışı temsil eden ticaret açığının tersidir ve bu hesaplamanın sonucu negatif ise ortaya çıkar. Amerika Birleşik Devletleri’nde ticaret bakiyeleri, Ekonomik Analiz Bürosu tarafından aylık olarak rapor edilmektedir. Bir ticaret fazlası istihdam ve ekonomik büyüme sağlayabilir, ancak aynı zamanda bir ekonomide daha yüksek fiyatlara ve faiz oranlarına yol açabilir.
Bir ülkenin ticaret dengesi, ülkeye ait para biriminin çoğunluğunu ticaret aracılığı ile kontrol etmesine izin verdiği için evrensel pazardaki para biriminin değerini de etkileyebilir. Çoğu durumda, bir ticaret fazlası bir ülkenin para birimini diğer para birimlerine göre güçlendirmeye yardımcı olarak döviz kurlarını etkiler.; ancak bu, bir ülkenin mal ve hizmetlerinin diğer ülkelere kıyasla oranına ve diğer pazar faktörlerine bağlıdır. Yalnızca ticaret etkilerine odaklanırsak, ticaret fazlası, küresel pazarda bir ülkeye ait mallara çok yüksek talep olduğu anlamına gelir, bu da bu malların fiyatını yükseltir ve yerel paranın doğrudan güçlenmesine yol açar.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte Türk ticaretine değer katan yeni ihracat modelleri de beraberinde ortaya çıkmıştır. Bu durum aynı zamanda ülkemiz ekonomisinin ve ticaretinin ilerlemesine de yön vermektedir. Yeni geliştirilen bu ihracat modellerinin çeşitli sektörlerde sıkı bir şekilde ele alınması ve değer katmasının sağlanması gerekmektedir.