Gesell Gelişim Figürleri Testi

Gesell Gelişim Figürleri Testi, 36 ay ile 72 ay arasındaki çocukların psikomotor performanslarını ölçmek için kullanılır. Bu süreçteki çocukların öz bakım becerileri, sosyal ve duygusal gelişimleri ile bilişsel gelişimleri ailelerin dikkat etmesi gereken önemli hususlar arasında yer alır. Gesell Gelişim Figürleri Testi ile de bu yaş aralığındaki çocukların motor becerileri, görsel algı ve hafıza, el-göz koordinasyonu ve küçük kas hareketleri değerlendirilir. Çocukların psiko-motor gelişimlerinin değerlendirilmesini sağlayan bu test sayesinde çocuğun gelişim sürecine dair önemli bulgular elde edilir.

3-6 yaş aralığı çocukların gelişim süreçlerini tamamlamaları açısından son derece önemli bir yaş aralığıdır. Bu yaş aralığında çocukların gelişim süreçleri onların gelecek hayatlarındaki ilgi ve yeteneklerini de belirleyebilir.

Belirtilen yaş aralığında çocukların el-göz koordinasyon becerileri ve nesnelerle arasındaki ilişkileri en önemli ipuçlarını verir. Çocukların, az parçalı yapbozların tamamlanması, tamamlanmamış şekilleri birleştirmesi, tamamlanmamış insan vücudu şeklini tamamlayabilmesi, ana renkleri öğrenmesi ve bu renklerle nesneleri eşleştirmesi, sayı ile nesne arasında bağlantı kurabilmesi ve büyük-küçük, az-çok gibi belirtileri ayırt edebilmesi gibi becerilerin sağlanmış olması beklenir.

Gessel Gelişim Figürleri Testi sayesinde zihinsel bir süreç olan algılama sürecine ilişkin önemli bulgular edilir. Klinik uygulamalarda önemli bulgular elde edinilen bu test, A4 boyutundaki bir kağıda çizilen ve çocuğa gösterilen şekillerin ayırt edilmesini temel alır. Çocuğun kağıtta bulunan resimlerin aynısını çizmesi, yarım bırakılan şekilleri tamamlaması, renk ve sayı eşleştirmesi yapabilmesi gibi adımlar uygulanabilir. Bu uygulamalar çocuğun yaşına uygun olarak belirlenir ve çocukların yaş grupları seviyesine uygun olan farklı şekil ve adımlar da uygulanabilir.

Gesell Gelişim Figürleri Testi uygulamasında genellikle zaman sınırı yoktur. Ancak uygulama sırasında çocukların silgi kullanmasına izin verilmez.

Elde edilen bulgularda şeklin bozulması, birleştirme ya da döndürme ve maddelerin ayırt edilmesi gibi birçok veri elde edilir.

Görsel algı ve görsel motor koordinasyon becerileri incelenen bir çocuk ile birlikte geleceğe çok daha doğru bir bakış açısı yakalayabilir ve çocukların ilgileri ile yeteneklerini değerlendirilir. Akademik ve öğrenme problemlerine dair erken teşhis konulan bir çocuk için de önceden önlem alabilir ve çocukların gelişimine katkıda bulunulur.