Parmak emme bebeklerde çok normal bir davranıştır, emzik görevi görür, annesi ile onun arasında bir bağdır. Fakat yaş ilerledikçe çocuk halen parmak emmeye devam ediyorsa bunun altında başka bir psikolojik sorun yatıyor olabilir. Kendini güvende hissetmeyen çocukların parmaklarını büyüdükleri zaman dahi emdikleri tespit edilmiştir. İlk 3 yaştan sonra bebekler emmeyi doğal beslenmeye bırakır ve çocuğu davranışları, alışkanlıkları da değişir. Ancak bazı çocuklar davranışlarını sürdürmeye devam eder, fiziksel olarak bir problem değildir fakat gerilim geriliği ya da nörolojik tanısı olan çocuklarda da sıklıkla görülebilir.

Bazen bebeklerin kendilerini gergin hissettiği durumlarda (uykuya geçiş, yalnız kalma, yoğun heyecan, sevinç gibi) veya  annenin olmadığı durumlarda karşımıza çıkabilmektedir.

Parmak Emen Çocuk Gözlemlenmelidir

Anne-babalar çocukları parmak emmeyi 3-4 yaşına geldiği halde bırakmadıysa mutlaka gözlemlemelidir. Bu süreç onu korkutmadan yapılmalıdır çünkü çocuk iç dünyasında farklı şeyler yaşıyor olabilir. Araştırmalar neticesinde duygusal gelişim ve kaygı ile gerginlik ön planda tutulur, bebeklikten kalma haz nedeniyle de devam ettiği gözlemlenir. Ancak parmak emme özellikle diş ve damak gelişimini olumsuz etkiler, öte yandan duygusal açıdan da gelişimine olumsuz katkı sağlar.

Parmak emme özellikle geceleri, uykuya dalmadan önce görülür. Uykuya devam ederken emen çocuklarda görülür, duygusal ve gelişimsel sorunu olan çocuklar 5 yaşına kadar bu davranışını sergileyebilir. Bu davranışın altında kaygı ve stres yatıyor olabilir. Buna örnek okula başlaması, yeni bir kardeş vb. şeyler verilebilir. İç dünyalarında yaşanan problemler onları parmak emmeye yönlendirir, kendilerini bu şekilde güvende hissederler.

Uyku Öncesi Kitap Okunmalıdır

Çocuklar parmak emmeyi genelde uykudan önce yapar, bu yüzden ebeveynler bu süreçte onları yalnız bırakmamalıdır. Normal dönemlere göre daha yakın olmaları gerekir, uykuya geçmeden önce kitap okunmalı, onları rahatlatacak ve güvende hissetmelerini sağlayacak aktiviteler yapılmalıdır. Gün içinde çocuk sık sık uyarılmamalıdır, ancak ona fark ettirilmeden yapılmalıdır. Dikkatli gözlem yapan anne-babalar çocukları kaygılandığında, heyecanlandığında ya da üzüldüğünde ona destek olmaları gerekir ki kendilerini yalnız hissetmesinler.

Kızmak ve Eleştirmek Doğru Olmayacaktır

Aile içinde sürekli konuşmak doğru olmayacaktır, onu eleştirmek, yapmaması için zorlamak daha çok bağlanmasına neden olacaktır. Okula başladığında devam ederse diğer çocukların dalga noktası olmaktan kurtulamaz.

Sebepleri Nelerdir?

Anneden erken ayrılık veya anneye aşırı bağımlı yapı

Sevgi ve güven eksikliği

Memeden erken ayrılma

Kardeş kıskançlığı

Ev içinde yaşanan gerginliklerin çocuğa yansıması

Yine memeden erken kesilerek kaşıkla ek gıda almaya zorlanan çocuklarda parmak emme davranışına çok sık rastlanmaktadır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Parmak emme davranışı gösteren çocuk küçümsenmemeli, utandırmamalıdır.

Anne ve çocuk arasında kazanılması gereken bir savaşa çevrilmemelidir

Parmak emmenin damak yapısına parmağına zarar verebileceği çocuğa anlatılmalıdır.

Olumlu davranışlarına odaklanılmalı, sözlü övgüler ve teşvik edici minik ödüller kullanılmalıdır.

Parmağını emerek uyuyan bir çocuğun uykuya dalınca ağzından parmağı çekilmeli, anne veya babanın elini tutması istenebilir.

Masal anlatılarak uyuması sağlanabilir

Uykuya geçişte “geçiş nesnesi” dediğimiz oyuncak gibi benimseyebileceği objeler yatağına konulabilir,