‘’Çocuğumun bir sorunu olduğunda psikologlara mı başvurmalıyım yoksa pedagoglara mı?’’ Bu iki unvan günümüzde aynı anlamda kullanılsa bile birbirlerinden oldukça farklıdır. Pedagogun kelime anlamı ‘’eğitimci’’ dir. Pedagoglar, çocuk eğitimi alanında danışmanlık ve eğitmenlik yapabilirler; fakat çocuklardaki psikolojik sorunların tedavi edilmesiyle ilgili eğitim almazlar. Türkiye’de pedagoji bölümü 1982 yılında kapatılmıştır. Yani artık günümüzde pedagog yetişmemektedir. Kendisini pedagog olarak tanıtan uzmanların lisans eğitimlerini lütfen sorgulayın!

Gelelim psikologlara… Psikoloji bölümünü okuyanlar çocuklarla mı yoksa yetişkinlerle mi çalışacaklarına lisans eğitiminde seçtikleri dersler, aldıkları eğitimler, yaptıkları stajlar ile karar verirler. Bir psikoloğun çocuklarla çalışabilmesi için çocuk psikolojisi alanında eğitimler, süpervizyonlar alması ve bu alanda çalışması gerekir.

Özetle;

Çocuğunuzla ilgili bir destek almak isterseniz; çalışma alanları içerisinde çocuklar olan psikologlara başvurun. Gideceğiniz psikoloğun yüksek lisansını tamamlamış ve çocuklarla ilgili test ve terapi eğitimleri almış olmasına özen gösterin. Uzmanınızın lisans eğitimini lütfen sorgulayın. Unutmayın ki, psikoloğunuzun diplomasını görmek, sizin en doğal hakkınızdır.