Psikolojik Sağlık ve Psikolojik Bozukluk

Psikoloji, aslında bizim davranış biçimlerimizi inceleyen bir alandır. Psikolojik açıdan sağlık olmak ise olaylar karşısında sergilediğimiz tutum ve davranışların çevremiz ile uyum sağlıyor olmasıdır. Günümüzde baskısı altında kaldığımız yoğun stres ve ruhsal bunalımlar nedeni ile birçoğumuz psikolojik bozukluklar yaşayabiliyoruz.

Psikoloji Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Psikoloji bozukluğu belirtileri birçok şekilde ortaya çıkabilir. Her insanda görülecek tepkiler farklı olabilir. Önemli olan öncelikli olarak psikolojik bozukluğu tetikleyen nedenleri bulmaktır. Hiçbir zaman bir ruhsal sorun durup dururken ortaya çıkmaz. Mutlaka altında yatan bir neden vardır.
Ruhsal hastalıklar temelde üç ana sebepten kaynaklanır: Travmalar, genetik faktörler ve çevresel faktörler. Kişinin yaşadığı kötü olaylar kişide kalıcı bir travmaya sebep olabilir ve bu seneler sonra olsa dahi kişinin ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir. Psikanaliz sayesinde uzman psikologlar travmaları çözebilmektedirler. Genetik faktörler kesin bir neden olmasa da bireyi psikolojik bozukluğa meyilli hale getirebilir. Depresif bir annenin depresif bir çocuğu olabilir. Çevresel faktörler ise günümüzde en yaygın psikolojik bozukluk nedenidir.

Psikoloji bozukluğu belirtileri içerisinden en belirgin olanı ani duygu değişimleridir. Kişi neşeliyken birden karamsarlığa kapılabilir ya da basit olaylara beklenmedik sert tepkiler verebilir. Bunlar dışarıdan fark edilebilecek belirtilerdir. Bazı zamanlarda kişinin ruhsal hastalıklar ile mücadele ettiği dışarıdan fark edilemeyebilir. İnsan sadece kendisini bir problem olduğunu anlayabilir. Bu durum da yalnızlık hissi, huzursuzluk gibi belirtiler ile anlaşılabilir.

Psikolojik Bozukluk Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Psikolojik bozukluk temelde kişinin zihinsel işleyişinin olumsuz yönde değişimi olarak tanımlanabilir. Ruhsal hastalıklar yaşayan insanlar olayları farklı algılar, farklı yorumlar ve bu nedenle normalden farklı tepkiler gösterebilirler.

Birçok psikolojik bozukluk çeşidi vardır. Şizofreni, çoklu kişilik bozukluğu, yeme bozukluğu, panik atak gibi daha ağır seyreden ruhsal hastalıkların yanı sıra anksiyete, duygu durum bozukluğu, dikkat eksikliği gibi sorunlar da psikolojik bozukluklar arasında yer alır.

Psikolojik bozukluklara veda etmek için mutlaka uzman bir psikologa başvurulmalıdır. Danışmanlık merkezimiz bünyesinde alanında uzman psikologlara ulaşarak yüz yüze ve  online psikolojik danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.